۲۳
تیر
۱۴۰۴
شماره
۵۹۳۴
عناوین صفحه
هگمتانه، گروه خبر همدان: استاندار همدان از کاهش 41 درصدی آمار خودکشی در استان خبر داد.
به گزارش خبرنگار هگمتانه: روز گذشته جلسه شورای فرهنگ عمومی استان با حضور مسؤولان، فعالان حوزه فرهنگی و اصحاب رسانه در سالن شهدای گمنام استانداری همدان برگزار شد.
استاندار همدان در این جلسه با محکومیت حملات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی به کشور اظهار کرد: امروز دیگر نبرد نظامی صرف در کار نیست، بلکه آنچه ما با آن مواجهیم، جنگ ایدئولوژیک دشمن با گفتمان انقلاب اسلامی است.
حمید ملانوری با اشاره به تربیت نیروهای توانمند در کشور ادامه داد: آنچه در این نبرد اتفاق افتاد، پیروزی قاطع ملت ایران بود، ما در ساعات اولیه تعدادی از فرماندهان خود را از دست دادیم اما کمتر از 12 ساعت جایگزین شدند و توانستیم جنگ را در 12 روز مدیریت کنیم و این نتیجه اتصال فرماندهی کل قوا به قدرت الهی و رهبری هوشمندانه رهبر انقلاب بود.
ملانوری افزود: مشارکت فراگیر مردم در دوران جنگ، نماد فرهنگ ایرانی-اسلامی است و زن و مرد، پیر و جوان، همه در کنار هم گفتند که انقلاب و نظام را دوست دارند و امنیت و ناموس این کشور را حفظ میکنند، برخی روایتهای این ایام، شبیه دفاع مقدس، بعدها منتشر خواهد شد؛ مثل پدری که پسر شهیدش را دفن کرده بود و گفت سه فرزند دیگرم هم آماده دفاع از وطن هستند.
استاندار همدان تأکید کرد: در برابر جنگ نظامی دشمن، ما دفاع فرهنگی کردیم؛ این یکی از بزرگترین مؤلفههای قدرت ماست و سرمایه اجتماعی کشور، یعنی مردم، بزرگترین پشتوانه نظام هستند.
وی در ادامه جلسه با اشاره به دستور کار جلسه گفت: در این نشست، بررسی سند مهندسی فرهنگی استان همدان مورد توجه قرار گرفت، این سند که چند سال پیش تدوین شده، بهدلیل تغییر برخی مدیران و وقفه در اجرا، بهروزرسانی شده و اکنون در دست بررسی است.
ملانوری با اشاره به اینکه بر اساس تحلیلهای انجام شده، پنج مسأله اساسی فرهنگی در استان همدان شناسایی و به عنوان اولویتهای سند مهندسی فرهنگی احصا شدهاند افزود: تضعیف بنیاد خانواده و کاهش جمعیت، ضعف در فرهنگ اداری و اقتصادی، ضعف در تولید و تبلیغ خدمات و محصولات فرهنگی، کمرنگ شدن مشارکتهای مردمی و خصوصی در فعالیتهای فرهنگی و افزایش آسیبهای اجتماعی و مخاطرات فضای مجازی مورد توجه است.
وی تصریح کرد: انتظار میرود تمام دستگاهها با توجه به ظرفیتها و وظایف مشخصشده در سند، با همافزایی، از هدررفت منابع جلوگیری کنند و تصمیمات مؤثری در حوزه فرهنگی اتخاذ شود.
وی با اشاره به اینکه معتقدم اگر فضای روانی جامعه را آرام کنیم، امیدآفرینی کنیم و حرکات صحیح فرهنگی انجام دهیم، بسیاری از آسیبها کاهش پیدا میکند ادامه داد: این موضوع باید در کنار 5 اولویت فرهنگی که پیشتر مطرح شد، به عنوان اساس کار دنبال شود.
ملانوری از کاهش 41 درصدی آمار خودکشی در استان خبر داد و افزود: در روزهایی که موج خودکشی در جامعه نگرانکننده شده بود، اقدامات هماهنگ دستگاهها، گفتوگوهای اجتماعی و همافزایی میان نهادها، توانست فضای روانی جامعه را تا حد زیادی آرام کند.
وی با اشاره به ضرورت تدوین نقشه مهندسی فرهنگی استان همدان، گفت: این سند شامل مسائل اساسی فرهنگی، اقدامات ملی، اقدامات استانی، وظایف دستگاهی، الزامات اجرایی و نظام نظارتی است و ساختار آن کامل شده و تنها نیاز به مرور نهایی دارد.
استاندار همدان افزود: تجربه تدوین سند جامع تحول و پیشرفت استان تجربه ارزشمندی بود؛ دستگاهها به خوبی در آن مشارکت کردند و حدود یک ماه پیش سند آماده رونمایی بودیم اما طراحی نهایی آن مانده که انجام خواهیم داد.
وی تصریح کرد: اکنون لازم است دستگاههای استان طی یک هفته نظرات نهایی خود را به دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی ارسال کنند و پس از آن، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به صورت رسمی نسخه ویرایششده را به دبیرخانه شورای برنامهریزی ارسال کند و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی نیز با تشکیل جلسه، نسخه نهایی را در قالب ساختار مهندسی تنظیم کنند تا در جلسه آتی شورای برنامهریزی به تصویب برسد.
ملانوری تأکید کرد: در این ویرایش، نقش مردم باید پررنگ باشد و مردم شامل سازمانهای مردمنهاد، نهادهای مدنی، هیأتها، کانونهای فرهنگی مساجد، هیأتهای ورزشی و سایر گروههای مردمی باید در تمام ابعاد سند دیده شوند.
وی پیشنهاد داد: برای پیگیری طرح خانه و خانواده نیز کارگروهی با عضویت دفتر امور زنان و خانواده استانداری، دفتر اجتماعی و مرکز جامع استان تشکیل شود تا نسخه نهایی آن بازخوانی و آماده تصویب شود.
ملانوری با اشاره به برگزاری کنفرانس بینالمللی گردشگری سلامت پیش از آغاز جنگ تحمیلی اخیر، گفت: این رویداد با حضور نمایندگان کشورهای عضو سازمان اکو برگزار شد و بازتاب بسیار مثبتی داشت.
وی افزود: دبیرکل سازمان اکو، در چند نوبت به من گفت که تصور نمیکردیم همدان بتواند کنفرانسی در این سطح بینالمللی برگزار کند و رضایت آنان در بیانیه رسمی کنفرانس نیز منعکس شد.
استاندار همدان با یادآوری وعده برگزاری همایش بینالمللی هگمتانه گفت: جلسات مقدماتی آن برگزار شده و قرار است نیمه دوم سال جاری پیشرویدادهایی برگزار شود و اصل همایش در سال 1405 اجرا شود.
وی به پیشنهاد شورای اسلامی شهر همدان برای برگزاری رویداد «همدان مرکز ارزشهای تمدنی» نیز اشاره کرد و گفت: پیشنهاد دادم این رویداد با همکاری میراث فرهنگی در چارچوب رویدادهای هگمتانه برگزار شود تا از موازیکاری پرهیز شود.
ملانوری با اشاره به اهمیت مصرف درست منابع گفت: در شرایط فعلی کشور، تولید انرژی و آب کم نیست، بلکه مشکل در نحوه مصرف است و بنابراین از مجموعه فرهنگی استان میخواهیم پویشی برای فرهنگسازی مصرف در حوزه سوخت، انرژی و آب شکل دهند.
جوادی: اجرای سند مهندسی فرهنگی با جدیت پیگیری شود
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان نیز با اشاره به رونمایی از طرح نقشه مهندسی فرهنگی در سفر شهید آیتالله رئیسی در سال 1401 به استان، اظهار کرد: از سال گذشته برنامهریزیها برای شکلگیری این سند آغاز شده بود تا به مرحله اجرایی برسد و جنبه قانونی پیدا کند.
محمدرضا جوادی با بیان اینکه علیرغم تلاشهای گسترده برای تدوین این سند، در برخی بخشها شاهد عدم انطباق در عملکرد دستگاهها بودهایم، افزود: با تأکید استاندار، لازم است برای رفع این ناهماهنگیها، اجرای این سند در دستور کار جدی دستگاهها قرار گیرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان ادامه داد: مقرر شده بود دستگاهها برنامههای خود را ارائه دهند و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اولین دستگاهی بود که در این مسیر پیشقدم شد.
جوادی با اشاره به 13 راهبرد کلان در نقشه مهندسی فرهنگی کشور تصریح کرد: از 16 برنامه برش مهندسی فرهنگی، 11 برنامه عملیاتی در جدول مشخص شده که شامل اقدامات ملی، استانی، راهبردهای کلان و مسائل مهم استان است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان به برخی از برنامههای مهم اشاره کرد که برگزاری جشنوارههای محصولات و صنایع فرهنگی برای شناسایی استعدادها، حمایت از کارآفرینان فرهنگی و معرفی ظرفیتهای استانی است.
وی به برگزاری جشنوارههای حوزه تجسمی، جایزه فیروزه، جایزه قلم هگمتانه و رویدادهای آموزشی اشاره کرد و افزود: توسعه سواد رسانهای و تجلیل از خبرنگاران از طریق کارگاههای آموزشی به مناسبت روز خبرنگار و جشن مهر سینمایی استان همدان در دستور کار است.
جوادی با اشاره به برخی انتقادها و ضرورت رفع نواقص گفت: امیدواریم با مشارکت و همراهی همه دستگاهها، اجرای کامل سند مهندسی فرهنگی برای استان همدان محقق شده و نقشه فرهنگی دقیق و کاربردی برای سالهای آتی ترسیم شود.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری همدان نیز با تأکید بر نقش زنان در ارتقای فرهنگ ملی و دینی اظهار کرد: ادارهکل امور بانوان و خانواده با هدف تقویت هویت فرهنگی و افزایش استقلال مالی جوانان، بهویژه بانوان، شش برنامه پیشنهادی ارائه کرده است.
معصومه باقری افزود: اولین طرح پیشنهادی، راهاندازی «بازارچه مجازی خانواده» با تمرکز بر توانمندسازی اقتصادی زنان و ایجاد زمینههای اشتغال جوانان است، همچنین برنامههایی برای توسعه بازارهای فرهنگی و آموزشهای فرهنگی-اجتماعی با مشارکت سایر دستگاههای مسؤول در دستور کار قرار گرفته است.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری همدان با اشاره به اهمیت جشنهای ملی و مذهبی، از برنامهریزی برای شناسایی و معرفی زنان تأثیرگذار در این رویدادها خبر داد و گفت: حضور پررنگ بانوان در این عرصهها، موجب ارتقا فرهنگ عمومی استان خواهد شد.
وی همچنین از برگزاری نمایشگاهی در بازه زمانی 24 تا 27 تیرماه در محل دائمی نمایشگاه بینالمللی همدان خبر داد و گفت: این نمایشگاه با هدف نمایش توانمندیهای بانوان استان و عرضه محصولات آنان به صورت رایگان در اختیار شرکتکنندگان قرار میگیرد.
باقری از حمایتها و رویکردهای مثبت دستگاهها در حوزه زنان قدردانی کرد و بر تداوم این همکاریها در مسیر ثبات و توسعه پایدار اشتغال بانوان تأکید کرد.
معصوم علیزاده: 38 عنوان جشنواره و رویداد گردشگری در دستور کار
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همدان نیز اظهار کرد: در نقشه راه استان، تلاش شده است برنامههای متنوعی در حوزه گردشگری، صنایعدستی و محتوای فرهنگی طراحی شود که با همافزایی دستگاههای اجرایی قابلیت تحقق داشته باشد.
محسن معصوم علیزاده با تأکید بر ضرورت بازنگری در برخی وظایف مندرج در سند فرهنگی، افزود: برخی از وظایف تعریفشده در حوزههایی خارج از مأموریت قانونی برخی دستگاهها قرار دارد، از جمله تولید فیلم و دستورالعملهایی که نیازمند تعیین متولی مشخص و بازتعریف نقشها هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همدان با اشاره به برنامه پنج ساله در سه حوزه میراث فرهنگی، صنایعدستی دستی و گردشگری و تدوین 40 برنامه در این راستا افزود: در حوزه گردشگری، تقویت زیرساختهای گردشگری با همکاری نهادهای مختلف و برگزاری جشنوارههای فصلی از جمله جشنواره زمستانی، معرفی ظرفیتهای گردشگری استان در سطح ملی و بینالمللی مورد توجه است.
وی با بیان اینکه ایجاد مرکز تماس الکترونیکی و شماره چهاررقمی برای پاسخگویی به گردشگران عنوان کرد: برگزاری تورهای گردشگری و برنامهریزی فرهنگی در مقابله با پدیده ایرانهراسی و جذب گردشگر خارجی، تولید و انتشار محتوای فرهنگی متناسب با رویدادهای استان و شناسایی و معرفی جاذبههای ملموس مانند خوراکهای محلی مدنظر است.
وی همچنین از برنامهریزی برای راهاندازی جامعه گردشگری مجازی با هدف ارائه خدمات تخصصی و اطلاعرسانی در بستر فضای مجازی خبر داد.
علیزاده با اشاره به ظرفیت بالای استان در حوزه صنایعدستی، گفت: ایجاد بازارچههای دائمی و مجازی، آموزش بازاریابی دیجیتال، راهاندازی سایتهای تخصصی نمایشگاهی و معرفی نشانهای ملی و جهانی از جمله برنامههای طراحیشده برای رونق تولید و فروش صنایعدستی استان مورد توجه است.
وی با اشاره به 38 عنوان جشنواره و رویداد در دستور کار استان در ادامه با تأکید بر نقش محوری مشارکت بینبخشی، خاطرنشان کرد: تحقق اهداف نقشه راه گردشگری مستلزم همکاری منسجم تمامی دستگاهها، بهرهگیری از ظرفیت بخش خصوصی و توجه ویژه به تولید محتوای بومی و مؤثر است.
معینی: راهاندازی 3 کتابخانه سیار در همدان
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان نیز به ارائه گزارشی از برنامهها، اقدامات انجامشده و طرحهای در دست اجرای این ادارهکل در سال جاری پرداخت.
سید جواد معینی با اشاره به اجرای برنامههای متنوع فرهنگی در کتابخانههای عمومی، اظهار کرد: در سند فرهنگی، اداره کتابخانهها در 16 مورد به عنوان مجری اصلی و 3 مورد به عنوان دستگاه همکار دیده شده است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان افزود: راهاندازی کتابخانههای سیار یکی از اولویتهای ماست که تاکنون یک مورد عملیاتی شده و دو مورد هم آماده شده تا امسال راهاندازی شود و پنج انجمن کتابخانهها در دستور کار است.
وی با تأکید بر استفاده بهینه از ظرفیت فضاهای آزاد کتابخانهها در برگزاری جلسات فرهنگی گفت: در راستای گسترش فعالیتهای فرهنگی، برگزاری نمایشگاهها و جلسات فرهنگی در محوطه کتابخانهها در دستور کار قرار دارد و 150 برنامه شاخص فرهنگی برای سال جاری پیشبینی شده است.
معینی همچنین از پیشبینی اجرای 40 برنامه با هدف معرفی آثار هنری و فرهنگی هنرمندان استان در کتابخانهها خبر داد و افزود: تفاهمنامههایی با دستگاههای فرهنگی استان در حال تدوین و پیگیری است.
معینی در ادامه با اشاره به پیگیری تخصیص بودجه از محل ماده 6 قانون پرداخت شهرداریها به کتابخانهها اظهار کرد: این موضوع در دست اقدام است و با همکاری شهرداریها در حال اجراست.
وی راهاندازی کتابخانه دیجیتال را از دیگر اقدامات در حال انجام دانست و گفت: با الگوگیری از کتابخانه دیجیتال قدس رضوی، پیگیریهای لازم برای راهاندازی نخستین کتابخانه دیجیتال استان در حال انجام است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان گفت: استفاده از ظرفیت کتابخانهها برای آموزشهای مهارتی، توسعه کسبوکارهای کوچک و خانگی نیز در اولویت قرار دارد و تاکنون دورهها و کارگاههای آموزشی متعددی در این زمینه برگزار شده است.
وی همچنین از راهاندازی مرکز مشاوره و روانشناسی با عنوان «راه زندگی» و برگزاری نمایشگاههای مجازی کتاب به عنوان دیگر فعالیتهای فرهنگی یاد کرد.
وی با اشاره به افتتاح پروژههای عمرانی در حوزه کتابخانهها، گفت: از ابتدای دولت فعلی، 8 پروژه کتابخانهای در استان افتتاح شده و 35 پروژه دیگر نیز در دست اقدام است؛ خوشبختانه با تلاش همکاران، تاکنون 13 رتبه ملی و 3 رتبه بینالمللی توسط کتابخانههای استان کسب شده است.
ربانیمهر: کاهش آمار خودکشی و طلاق در همدان
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری همدان نیز با اشاره به ضرورت توجه ویژه به اولویتهای فرهنگی و اجتماعی استان، اظهار کرد: مسائلی نظیر خودکشی، طلاق، سالمندی، سواد رسانهای و تحکیم بنیان خانواده از جمله موضوعاتی هستند که باید با برنامهریزی و رویکردی منسجم مورد بررسی و اقدام قرار گیرند.
اسدالله ربانیمهر با بیان اینکه موضوع خودکشی از جمله موارد مهمی است که در سال گذشته کمیتهای برای آن تشکیل شد و مورد بررسی قرار گرفت، گفت: خوشبختانه در شش ماه اخیر کاهش 41 درصدی اقدام به خودکشی داشتیم.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری همدان با تأکید بر اینکه در حوزه فرهنگی و اجتماعی نیاز است که اولویتها و نیازهای خاص هر استان به دقت مورد توجه قرار گیرد افزود: سواد رسانهای جزو مسائل ضروری است.
وی با بیان اینکه استان همدان متأسفانه در حوزه سالمندی جزو پنج استان نخست کشور است که باید در این زمینه ورود جدیتری صورت گیرد ادامه داد: همچنین با وجود اینکه در حوزه طلاق رتبه 19 را داریم و برخی استانها شرایط خوبی ندارند، اما آمار طلاق در همدان همچنان نگرانکننده است، بهطوریکه از هر سه ازدواج، یک مورد منجر به طلاق میشود؛ با این حال، با اجرای برخی طرحها در حوزه تحکیم خانواده، میزان طلاق در سال 1403 نسبت به سال قبل 7 درصد کاهش یافته است.
ربانی با اشاره به اهمیت فضای مجازی در زندگی روزمره، اظهار کرد: فضای مجازی هم فرصت است و هم تهدید و این فضا نقش مهمی در کاهش سرانه مطالعه داشته و لازم است در برنامههای کتابخانهها به این موضوع توجه ویژهای شود و ایجاد کتابخانههای دیجیتال میتواند گامی مؤثر در این زمینه باشد.
وی در ادامه با اشاره به برخی طرحها و فعالیتهای تشکلهای مردمنهاد، عنوان کرد: برخی از این تشکلها در گذشته علیرغم دریافت اعتبارات قابل توجه، عملکرد مطلوبی نداشتهاند، لذا ضروری است هرگونه طرح یا برنامهای پیش از اجرا با هماهنگی دستگاههای متولی نظیر بهزیستی، دانشگاه علوم پزشکی، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر نهادهای فرهنگی بررسی کارشناسی شده و سپس در سطح شورای فرهنگی عمومی مطرح شود.
سردار مهدی ظفری، مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان همدان نیز با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای دفاع مقدس، اظهار کرد: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند ترویج فرهنگ ایثار و روحیه جهادی در جامعه هستیم.
وی با تأکید بر اهمیت پاسداشت ارزشهای انقلاب اسلامی، گفت: نباید اجازه دهیم مفاهیم والای انقلاب نظیر وحدت دینی، روحیه جهادی و فرهنگ بسیجی در میان نسلهای آینده کمرنگ شود و فرهنگ عمومی رکن اساسی پایداری جامعه است و در صورت غفلت از آن، جامعه دچار آسیبهای جدی خواهد شد.
مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان همدان در پایان خواستار توجه بیشتر به نقش فرهنگ در برنامههای توسعهای استان شد و تصریح کرد: کارآمدی هر برنامهای در گروی توجه به ریشهها و روح فرهنگی و انقلابی آن است.
وفایی: ضرورت تمرکز بر خروجیها بهجای فرایندها در برنامهریزی فرهنگی استان
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان همدان نیز با تأکید بر اهمیت انسجام در برنامهریزی فرهنگی، اظهار کرد: سند تهیهشده باید در سطح سیاستگذاری و راهبردی ورود پیدا کند و مسیر را برای ما روشن سازد، با این حال، آنچه در برخی از برنامههای ارائهشده از سوی دستگاهها دیده میشود، عدم انسجام در سطحبندی برنامههاست؛ برخی دستگاهها تا سطح پروژه و اقدام عملیاتی پیش رفتهاند، در حالی که برخی دیگر در حد تدوین راهبرد متوقف شدهاند.
سید مهدی وفایی با اشاره به تجربه موفق تدوین سند توسعه و پیشرفت استان همدان، پیشنهاد کرد این تجربه در تهیه برنامههای فرهنگی نیز تکرار شود و گفت: در تهیه سند توسعه، کار کارشناسی منسجمی انجام شد که نتیجهاش برنامهای جامع و دقیق بود و اکنون هم اگرچه زمان محدود است و سه سال از شروع این روند گذشته، اما ارزش دارد که یک یا دو ماه دیگر نیز بهطور فشرده برای تدوین دقیق برنامهها وقت گذاشته شود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان همدان با تأکید بر ضرورت ایجاد هماهنگی بین دستگاهها افزود: پیشنهاد میکنم کمیتههای تخصصی در حوزههای مختلف فرهنگی تشکیل شود تا تمام بخشها با یک چارچوب مشخص و زیر نظر یکی از معاونان استاندار، به صورت هماهنگ فعالیت کنند.